24 липня в ході засідання виконавчого комітету головний лікар Ірпінської санепідемстанції Галина Савчук розповіла про випадки інфекційних кишкових захворювань, виявлених в Ірпені та інших регіонах Київщини.
«За червень ми маємо високий відсоток приросту кишкових захворювань, – наголосила Галина Євгенівна. – Є два випадки групових захворювань у родинах, які під час застілля вживали продукти, приготовлені з порушенням технологій (в домашніх умовах). Бактеріологічно підтверджений діагноз – сальмонельоз. Сальмонела виявлена у тих продуктах, які вживали люди. Другий випадок захворювання на сальмонельоз – це 4 людини, які купували молочні продукти на ринку «СОТІС», і під час приготування налисників з сиром цей продукт став фактором передачі сальмонельозу, що також підтверджено бактеріологічно».
За словами головного лікаря санепідемстанції, у травні в Ірпені зафіксовано випадок ботулізму. В Ірпінському регіоні востаннє ботулізм був зафіксований у 1997-му році. Це дуже важка токсична інфекція. Хвора 1970 року народження провела 10 днів у реанімації на апараті штучного дихання. Людина вказала, де вона конкретно придбала продукт. Він придбаний не на стихійному ринку, а в одному з магазинів Ірпеня.
«Зафіксовано декілька великих спалахів, у тому числі й у Київській області. Зокрема, 66 людей у Чернігові, які вживали майонез, виготовлений у Броварському районі Київщини, – розповідає Галина Савчук. – Останній випадок на підприємстві в Броварах «Фозі-фуд», де вживали комплексні обіди, виготовлені в місті Києві. У нас також є підприємство «Фозі-фуд», яке розташоване у Ворзелі і виготовляє хлібобулочні вироби. Працівники також вживають ці комплексні обіди. Тобто ви розумієте, що ми маємо причини, аби вжити відповідних заходів з боку органів місцевого самоврядування».
Також Галина Савчук розповіла про збільшення кількості скарг на продукцію «ЕКО-маркету», «АТБ-маркету» в Гостомелі. Тобто йдеться про великі мережеві заклади торгівлі.
Відтак начальник Ірпінської СЕС для контролю якості продукції запропонувала створити комісію з членів виконкому, представників міськвідділу МВС за участю представників санепідемслужби.
Міський голова Володимир Карплюк підтримав цю пропозицію, зазначивши необхідність участі у цій комісії також і представників громадськості. «Дійсно, у соціальних мережах обговорюється проблема прострочених та неякісних продуктів у наших торговельних мережах», – зазначив Ірпінський міський голова, закликавши представників засобів масової інформації та громадськості реагувати на це й відповідно висвітлювати.