Літо — чудова пора року, яка має багато спокус. Одна з них — це збір грибів. Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправи до страв. Це — своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться значна кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор).
Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.
Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
У липні в Київській області вже зареєстровано два випадки отруєння дикорослими грибами з трьома постраждалими, двоє з яких померли.
Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .
Симптоми грибного отруєння є різні:
– характерні – це нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна;
– тяжкі – це галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно;
– небезпечні- це запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, свинушки тонкої, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути.
Найбільше насторожує те, що постійно серед отруєних грибами є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко.
Також слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Щоб не отруїтися дикорослими грибами треба знати, що в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини.
Тому, щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознакиу своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
Ніякого самолікування!
Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!