Ірпінський міський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє щодо встановлення фактів реалізації рибної продукції по фальсифікованих документах ФОП Шипко Я.В. Так, останній випадок можливого захворювання на ботулізм, ймовірно був пов’язаний з вживанням придбаної рибної продукції в роздрібній торгівлі.
У досліджуваному зразку підляща в’яленого, відібраного в місці придбання мешканки Луганської області, яка постраждала від захворювання на ботулізм по результатам лабораторних дослідженнях виявлено ботуліністичних токсин.
Слід зазначити, в декількох областях України (Полтавська, Харківська, Луганська) в реалізації було виявлено в’ялену рибу (лящ, підлящ) з вживанням якої пов’язані випадки виникнення захворювання на ботулізм серед мешканців. Постачальником (відправником) небезпечної рибної продукції у всіх випадках був ФОП Шипко Ярослав В’ячеславович, про якого відсутня інформація в Реєстрі операторів ринку харчових продуктів. Разом з тим, ФОП Шипко Я.В., займаючись транспортуванням риби, використовував « Декларації виробника» із зазначенням найменування виробника, який зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів у Київській області (Бородянський район, с.Луб’янка). Одночасно в товаро-транспортній накладній від ФОП Шипко Я.В. вказана неіснуюча адреса ( вул.Чкалова, 1-Б, с.Луб’янка, Бородянський район, Київська область).
Ботулізм – це захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким перебігом з ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник- Clostridium botulinum постійно перебуває в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів ( витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. В непатраній рибі, за відсутності кисню- збудник ботулізму проростає і виробляє токсин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. Слід пам’ятати, що мікроорганізм та його токсин не змінюють смаку, запаху, зовнішнього вигляду продуктів.
У зоні ризику щодо захворювання на ботулізм людини є вживання наступних харчових продуктів: в’ялена, копчена та солона риба, м’ясні та рибні консерви, консервовані продукти домашнього приготування, домашня ковбаса.
При купівлі продуктів харчування, зокрема рибної продукції, необхідно обов’язково звертати увагу на терміни реалізації та умови зберігання, не вживати харчові продукти при найменшій підозрі щодо їх якості. Необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Операторам ринку харчовими продуктами слід не допускати прийом та реалізацію риби без супровідної документації, в немаркованій тарі, перевезення риби транспортом, який не відповідає вимогам законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, забезпечити відповідний температурний режим на всіх етапах обігу рибної продукції.