Вівторок, 24 листопада 2020 |

Новини

11 жовтня в Ірпені відбулося змагання веломалюків від 1-2 до 15 років «Дивогонка».

Місія дитячих велоперегонів «Дивогонка» – нести любов до катання на екологічних засобах пересування, занять активними видами спорту всією родиною, які позитивно впливають на здоров’я, психіку дітей та їх батьків, а також сприяють зміцненню генофонду української нації.

 

 

 

 

   

У рамках підготовки до Всеукраїнських змагань з велосипедного спорту повідомляємо про обмеження та перекриття руху на деяких вулицях міста.

Так, відповідно до розпорядження Ірпінського міського голови №207 від 06.10.2015р. «Про проведення Всеукраїнських змагань з велосипедного спорту «Велотур Ірпінь 2015» в м. Ірпінь» 11 жовтня 2015 року з 9:30 до 16:00 год. буде обмежений та перекритий рух транспорту на таких вулицях:

► вул. Шевченка,

► вул. Соборна (від КП «Ірпіньводоканал» до вул. Садова),

► вул. Садова (від вул. Соборна до вул. Університетська),

► вул. Університетська (від вул. Садової до КП «Ірпіньводоканал»),

► вул. Щорса (від вул. Соборної до вул. Центральна),

► вул. Центральна (від вул. Щорса до вул. Шевченка).

Ірпінська ОДПІ нагадує, що 09 листопада 2015 року – граничний термін подання податкових декларацій за ІІІ квартал 2015 року.

Термін сплати податків і зборів за ІІІ квартал  –  19 листопада 2015 року.

Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум підвищено з 1 вересня.

Ірпінська ОДПІ нагадує, що з 1 вересня 2015 року розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 1378 гривень.

При цьому зміна прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати не впливає на  граничний розмір доходу, при якому застосовуються податкові соціальні пільги та на розмір податкових соціальних пільг. Розмір податкової соціальної пільги (609 грн.) та граничний розмір заробітної плати, до якої може застосовуватися пільга (1710 грн.), до кінця року не змінюються.

Для фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування розмір єдиного соціального внеску за себе за вересень 2015 року складає 1378×34,7% = 478,17 грн. Розмір єдиного податку до кінця року не змінюється.

Із 1 жовтня податкові накладні треба реєструвати протягом 15 днів.

Ірпінська ОДПІ нагадує: штрафи, згідно з п. 1201.1 ПКУ, не застосовуються при порушенні строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, складених до 1 жовтня 2015 року (п. 35 підрозділу 2 р. XX ПКУ).

Відповідно, якщо платник ПДВ не встигає протягом 15 днів зареєструвати в ЄРПН податкові накладні (розрахунки коригування до них), які складені починаючи із 1 жовтня 2015 року і підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ, то до нього застосовують штрафні санкції згідно з п. 1201.1 ПКУ.

При цьому розмір штрафів установлено у відсотках від суми ПДВ, зазначеної в податковій накладній (розрахунку коригування до неї). У разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів штраф становить 10%, від 16 до 30 календарних днів — 20%, від 31 до 60 календарних днів — 30%, від 61 і більше календарних днів — 40%.

Щодо подання податкової декларації екологічного податку.

Наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715 затверджено нову форму Податкової декларації екологічного податку (офіційно оприлюднений та набрав чинності з 25.09.2015).

Нагадуємо, що згідно з п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України до визначення податкових декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), що діяли до такого встановлення.

Таким чином, за ІІІ квартал 2015 року подається Податкова декларація екологічного податку за формою, затвердженою наказом ДПА України від 24.12.2010 № 1010 «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку», а за ІV квартал 2015 року та наступні податкові періоди – за новою формою, затвердженою Наказом № 715.

Лист ДФС України від 01.10.2015 № 36262/7/99-99-15-04-01-17

Ірпінська ОДПІ

Розрахунки за електроенергію зі споживачами можуть здійснюватися за тарифами диференційованими за періодами часу.

Існують наступні види тарифних зон:

- тризонні (нічний, напівпіковий, піковий)

- двозонні (нічний, денний).

Для розрахунку за тарифами диференціованими за періодами часу, Вам необхідно встановити багатозонний (багатотарифний) лічильник. Доцільність встановлення багатотарифного лічильника підтверджується, якщо Ви користується електроенергією в години мінімального навантаження в мережі, тобто в нічний час. Перед встановленням даного типу лічильників, Ви маєте проаналізувати режими роботи струмоприймачів.

ПАТ «Київобленерго» надає послуги побутовим споживачам (населенню) по заміні лічильників з однотарифних на багатотарифні в межах договірної потужності. Для цього Вам необхідно звернутися з письмовою заявою в районний підрозділ та укласти відповідний договір про надання послуг.

У випадку необхідності збільшення договірної потужності Вам необхідно звернутися в районний підрозділ за отриманням технічних умов.

Для розрахунків населення за тарифами, диференційованими за періодами часу, згідно з Постановою НКРЕ України від 23.04.12р. №498 зі змінами і доповненнями, внесеними Постановою НКРЕКП №221 від 26.02.15р., з 01 квітня 2015 року встановлені наступні тарифні коефіцієнти:

 

Період часу

 

нічний

денний

напівпіковий

піковий

2-зонні тарифи, диференційовані за періодами часу

Тарифні коефіцієнти

0,5

1

Тривалість періоду, год.

з 23:00 до 7:00

в інші години доби

3-зонні тарифи, диференційовані за періодами часу

Тарифні коефіцієнти

0,4

1

1,5

Тривалість періоду, год. 

з 23:00 до 7:00

з 7:00 до 8:00;
з 11:00 до 20:00;
з 22:00 до 23:00

з 8:00 до 11:00;
з 20:00 до 22:00

Більш детальну інформацію можна отримати в районному підрозділі чи зателефонувати в Кол-центр за номером (044) 459-07-40.

З 9 жовтня 2015 року відповідно до розпорядження міського голови розпочинається опалювальний сезон у місті Ірпені та селищах Ворзель, Гостомель, Коцюбинське.

З 8 жовтня 2015 року розпочато опалення дошкільних, шкільних закладів, закладів охорони здоров’я та соціального захисту м. Ірпінь та селищах Ворзель, Гостомель, Коцюбинське згідно із заявами керівників вказаних установ, узгоджених з органами місцевого самоврядування.

Підключення споживачів до систем теплопостачання здійснюватиметься при наявності актів готовності до опалювального сезону (додаток 10 до Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 14.02.2007р. № 71, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 5 березня 2007 року за 197/13464), проведених розрахунках і погашені заборгованості за енергоносії.

Відповідальність за дотриманням вимог порядку підключення споживачів до систем теплопостачання покладено на керівників теплопостачальних підприємств, КП «УЖКГ «Ірпінь», селищних голів Ворзеля, Гостомеля, Коцюбинського та споживачів.

Для побутових споживачів. Згідно з абзацом першим п.12 ПКЕЕН, у разі вибору споживачем тарифу диференційованого за періодами часу доби, встановлення відповідного приладу обліку здійснює енергопостачальник. При цьому споживач оплачує вартість та програмування (параметризацію) нового приладу обліку.

Для юридичних споживачів. Згідно з абзацом першим п. 3.8 ПКЕЕ, у разі встановлення або заміни засобів обліку споживачем електропередавальна організація відповідно до вибраного споживачем виду тарифу із переліку, передбаченого нормативно-правовими актами НКРЕ, та вимог нормативно-технічних документів щодо організації комерційного обліку має запропонувати споживачу перелік розрахункових засобів обліку електричної енергії та вимірювання величини споживаної електричної потужності.

Кроки споживача по порядку переходу на розрахунки за спожиту електроенергію по тарифах, диференційованих за періодами часу.

1. Споживачу необхідно звернутись в районний підрозділ ПАТ «Киівобленерго», далі РП, за місцем проживання для написання заяви встановленого зразка. При собі потрібно мати паспорт та ІПН – для побутового споживача; код ЄДРПОУ, ІПН, свідоцтво про підприємницьку діяльність, р/рахунок та МФО банківській установи – для юридичного споживача.

2. На основі заяви споживача між ПАТ «Київобленерго» і споживачем   укладається Договір підряду про надання споживачу послуги по встановленню багатотарифного приладу обліку. Після укладання та підпису Договору споживачу видається два рахунки, один на оплату вартості послуги по встановленню багатотарифного приладу обліку, та рахунок на оплату послуги по параметризації лічильника, оскільки багатотарифний прилад обліку перед введенням його в експлуатацію має бути запараметризований відповідно до тарифу обраного споживачем.

3. Після оплати споживачем рахунків і надходженням сплачених коштів на рахунок ПАТ «Київобленерго», протягом 15-ти робочих днів, виконуються роботи по програмуванню (параметризації) нового лічильника та його встановлення. Оформляється відповідна приймально-здавальна документація.

4. Для побутових споживачів подальша експлуатація, планова заміна, ремонт (у випадку відсутності вини споживача у несправності приладу обліку), повірка багатотарифного приладу обліку, здійснюється за рахунок енергопостачальної організації ПАТ «Київобленерго».

5. У випадку змін тарифних зон, внесених постановою НКРЕКП, проведення повторної параметризації приладу обліку здійснюється за рахунок ПАТ ”Киівобленерго”, але не частіше одного разу на рік.

ПАТ «Київобленерго» надає інформацію, що у зв'язку із встановленням додаткового електрообладнання та вибору споживачем іншого виду тарифу на електричну енергію, для опалення належного йому об'єкта (квартири), приготування їжі, нагрівання води тощо, споживач має звернутись до енергопостачальника щодо необхідності внесення змін до договору про користування електричною енергією, в частині зміни зазначеної у договорі величини електричної потужності, категорії надійності струмоприймачів, тарифної групи, переліку електроустановок, якими обладнано об'єкт споживача.

Відповідно до п. 42 ПКЕЕН споживач електричної енергії зобов’язаний узгоджувати з енергопостачальником нові підключенння та переобладнання внутрішньої електропроводки, що здійснюються з метою збільшення споживання електричної потужності, в т.ч. встановлення електронагрівального обладнання для отримання тарифу опалення (п.1.4 постанови НКРЕ від 23.04.2012 р. № 497). Населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання, відпуск електричної енергії проводиться за тарифом, установленим для населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (або електроопалювальними установками та кухонними електроплитами).

Під поняттям «обладнаних в установленому порядку» слід розуміти дотримання відповідних процедур проектування та будівництва, а також той факт, що використання електричних та/або електроопалювальних установок у будинку має бути передбачено проектом зовнішніх та внутрішніх мереж будинку.

По індивідуальному житловому будинку для виготовлення проекту достатньо мати право власності на об’єкт (договір про користування ел.енергією), достатність дозволеної до використання потужності необхідної для опалення будинку. Розрахунок потужності необхідної для опалення будинку визначається проектом.

Початком виготовлення проекту для переобладнання квартир повинно бути рішення міжвідомчої комісії місцевих органів влади про відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення у встановленому порядку. Проект узгоджується з усіма організаціями, які видали технічні умови на відключення квартири від ЦО і ГВП та приєднання електроопалювальних установок квартири до внутрішніх електромереж будинку: з балансоутримувачем будинку, з теплопостачальною організацією та міжвідомчою комісією.

За умови збільшення потужності всього об'єкту архітектури (будинку), власник (балансоутримувач) внутрішньобудинкової електропроводки об'єкта архітектури (будинку) або споживач від імені власника (балансоутримувача) внутрішньобудинкової електропроводки замовляє в електропередавальній організації послугу з приєднання додаткової електричної потужності в порядку, передбаченому Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж, затвердженими постановою НКРЕ N 32 від 17.01.2013.

При узгодженні в районному підрозділі ПАТ «Київобленерго» проекту, споживачу готується лист про видачу дозволу на використання тарифу опалення в установленому порядку. Підписаний та зареєстрований лист з дозволом являється підставою для внесення змін в договір. Розрахунки по тарифу опалення, будуть проводитись з першого числа наступного розрахункового місяця.

Для отримання кваліфікованої консультації та роз’яснень що до умов та вимог у видачі дозволу використання тарифу опалення, споживачу необхідно звернутися в районний підрозділ ПАТ «Київобленерго».

Окрім цього, нагадуємо вам, шановні споживачі, про важливість впровадження енергозберігаючих технологій. Напередодні зими перевірте чи готова ваша оселя до холодів - утепліть фасад та стелю, замініть, за необхідності, старі вікна та двері, адже кожен з нас може зробити свій побут комфортнішим та підвищити рівень життя, якщо спробує бути енергоощадним.

Дочекались ми золотих осінніх деньків, ліс кличе у свої хащі тисячі грибників, несуть вони додому повні кошики грибів і енергію від спілкування з природою. Та не завжди ми знаємо, які гриби треба збирати, як їх готувати, як надавати першу медичну допомогу, якщо біда постукала у вашу оселю. Надаємо населенню Київщини поради, які можуть допомогти у   ситуаціях, пов’язаних зі збором і заготівлею грибів.

  • Уникайте стихійних ринків, купуйте гриби у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках).
  • Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою;
  • з пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • «шампіньйони», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не пробуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • Спочатку їх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, перший відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління - грузді, маховики та інші, які містять молочний сік, - так ви позбудетесь гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунка.
  • У жодному випадку не пригощайте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.
  • Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.
  • Строго дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.
  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
  • При отруєнні грибами негайно викличте «Швидку допомогу». Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 стаканів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натискуйте пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля(4,5 таблеток), доки промивні води стануть чистими. Після надання першої допомоги дайте потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс. З’ясуйте , хто вживав разом з потерпілим гриби, здійсніть профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику, займатися будь-якими видами самолікування. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Викладач обласних курсів удосконалення керівних кадрів Навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності Київської області

Юлій Бенцман

Сказ – це інфекція ран, що вражає центральну нервову систему, отже головна ціль - головний мозок. Джерело інфекції – вірус, що вражає центральну нервову систему. Зі швидкістю 3-5 мм за добу вірус поширюється нервовими волокнами. Він викликає запалення ЦНС – енцефаліт, який блискавично розвивається протягом тижня, максимум 10 днів, призводить до смерті від паралічу дихального та серцево-судинного центрів.

Для сказу, як і для більшості інфекційних хвороб необхідні три умови: збудник інфекції, механізм передачі та сприятливий організм. При сказі збудник перебуває у хворому організмі, виділяється тільки зі слиною, і передати його можна лише під час укусу. Саме тому основним переносником інфекції є хижі звірі. Це біоценоз вірусу та хижих звірів, для яких кусатися - природно. Вірус не вражає ні кров, ні м’язи, а виключно нервові закінчення, якими і рухається до центральної нервової системи.

Вірус виділяється із хворого організму тільки за 10 днів до появи клінічних ознак хвороби, тому не будь-який укус є небезпечним. За тваринами, що покусали людей і яких вдалося знайти, проводиться ветеринарний нагляд протягом 10 днів з моменту укусу для визначення їх безпечності. Якщо за цей час не проявилися інші клінічні ознаки, тварина не хвора на сказ. Однак при будь-якому укусі тварини лікарі вимушені підозрювати зараження на сказ.

У 60-і роки минулого століття , коли проблема сказу постала дуже гостро, для боротьби з цим захворюванням собакам почали робити щеплення, завдяки чому, виключили їх з ряду небезпечних носіїв хвороби. Їх місце як джерело зараження на сказ серед домашніх тварин зайняли коти.

Вважається, що головна ознака, за якою можна відрізнити хвору тварину від здорової - це зміна поведінки. Лисиці мають бажання іти на контакт до людей, здорова тварина добровільно не піде до людини і втече при будь-якій спробі наблизитися. Хворим на сказ тваринам притаманне бажання шукати допомоги у людей. Якщо тварина була домашня, то захворівши вона намагатиметься уникати людей. Ознаки сказу такі: агресивність, безпричинне ревіння, гавкання, поява слино - і сльозотечі, спроби гризти неїстівні предмети, паралічі.

Ознаки хвороби у людей - це гідрофобія чи боязнь води, судоми ковтальних м’язів, відчуття страху, депресії, судоми, задухи.

Якщо вас укусила тварина, обов’язково промийте рану (місце ушкодження) – досить інтенсивно, протягом 10 хвилин, з милом, бажано господарським. Відразу зверніться до найближчого травмопункту. Успіх профілактики сказу залежить від швидкості звернення про допомогу.

Треба також запам’ятати опис тварини, включаючи її зовнішній вигляд і поведінку, чи були на тварині ошийник і повідок, обставини, при яких відбувся укус, місце укусу, у якому напрямку тварина втекла.

Якщо вчасно звернутися до лікаря, 6-7 уколів у плечовий м’яз протягом трьох місяців досить, щоб побороти вірус сказу.

Методист обласних курсів удосконалення керівних кадрів Навчально-методичного центру

ЦЗ та БЖД Київської області  Марія Сопронюк

 

Ботулізм – гостре інфекційно-токсичне захворювання з групи харчових токсикоінфекцій, що викликається анаеробними бактеріями і їх токсинами, що характеризується переважно важкою поразкою ядер черепномозкових нервів. Зустрічається у всіх частинах земної кулі, але частіше в країнах, де населення вживає багато консервованих продуктів домашнього приготування.

На ботулізм люди хворіли від початку існування людства, але особливу увагу ця хвороба привернула тільки в 1793 році, коли у Вюртемберзі захворіло 13 осіб, які вживали кров’яну ковбасу, 6 з них померли. Назва його пішла від латинського «ботулус»- ковбаса. Тоді це захворювання пов’язували тільки з вживанням   в їжу зіпсованої ковбаси. Але виявилось, що його винуватцем можуть стати й інші консервовані продукти - риба, плоди, овочі, гриби.

Бактерії, які виробляють ботулотоксин, широко розповсюджені в природі. Вони зустрічаються в землі, воді, в організмах деяких тварин, розвиваються за повної відсутності кисню і тому найкраще зберігаються в герметично закупорених консервних банках, де гинуть всі інші мікроби. За несприятливих умов вони утворюють спори, які малочутливі до зовнішніх чинників.

Продукти, вражені бактеріями ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаком часто не відрізняються від звичайних, хоча інколи набувають запаху прогірклого масла. Розкладаючи білки, жири і вуглеводи, вони утворюють вуглекислий газ. Саме він і викликає здуття банок. Такі консерви ні в якому разі не можна вживати в їжу.

Із 5 різновидів бактерій ботулізму, позначених латинськими літерами A,B,C,D,E, найсильніший токсин виробляє мікроб типу А.Цей токсин перевершує по своїй силі всі відомі природні отрути.

Ботулотоксин , як і спори, досить стійкий. Сонячне світло й повітря його не руйнують. Описано випадок, коли рідкий токсин мікроба типу А в запаяних пробірках зберігався протягом 13 років. Травні ферменти також не діють на токсин. Хімічна природа отрути і причина його високої токсичності поки що не з’ясована. Відомо лише, що це речовина білкової природи, яка діє подібно до ферменту, викликаючи спазми і пошкодження кров’яних судин, знищуючи еритроцити, вражаючи м’язову систему, органи травлення й дихання, порушуючи роботу серця. Але найбільшої шкоди приносить він нервовій системі.

Отруєння наступає через декілька годин, а іноді і діб з того моменту, коли був з’їдений заражений продукт. Початок хвороби – блювота - нагадує будь-яке харчове отруєння. Потім з’являються симптоми, характерні для ботулізму: послаблення зору, косоокість, порушення ковтання, інші симптоми, які свідчать про параліч окремих м’язів.

Захворювання проходить тяжко. Смертність від ботулізму висока: від нього помирає більше 25% хворих.

Для попередження ботулізму необхідно:

  • ретельно вимивати продукти і посуд , що використовуються для консервування , від бруду і пилу;
  • використовувати за рецептурою рекомендовані концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопичуванню токсинів;
  • м’ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклаву ;
  • не консервувати герметично гриби і інші продукти, які важко почистити чи використати кислоту, яка подавлює розвиток спор ботулізму;
  • зберігати домашні консерви при низьких температурах;
  • не купуйте домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні і рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках;
  • не купляйте в магазині консервовані продукти із здутою кришкою;

І найголовніше, завжди треба пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби не можуть бути гарантовано очищеними від забруднення. Ні один рецепт консервування не запобігає проростанню спор мікроба ботулізму. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба викласти в каструлю і прокип’ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити. Кип’ятіння вбиває токсин, який утворився в консервах. Саме кип’ятіння консервованих продуктів перед їжею - основний захід профілактики.

При перших ознаках ботулізму необхідно терміново викликати «швидку допомогу».

Дуже важливо вчасно надати першу домедичну допомогу - промити шлунок 5% содовим розчином, зробити клізму. Подальше складне лікування ведуть кваліфіковані спеціалісти-медики у лікарняних умовах.

Методист обласних курсів удосконалення керівних кадрів

Навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності Київської області Сопронюк М.Т.

Новини

Анонси

 

pay-oplata

pay-oplata

pay-oplata

brandbook

zovn reklama

Петиції

Громадський бюджет

Звіт за 100 днів

Звіт за 3 роки

Звіт

Секретар ради інформує

munvarta

munvarta

munvarta

Юстиії

декларування

СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ірпінського регіону на період до 2020 року

Громадська рада


«АСОЦІАЦІЯ МАЛИХ МІСТ УКРАЇНИ»

«Асоціація міст України»

Молодіжна громадська рада

ПАМ'ЯТАЄМО полеглих за Україну

 

Календар подій

Ірпінський вісник